Szerző: /Simma/ | 2009/06/08

Star Wars: A klónok támadása(régi film)

10 év telt el az előző részben elbeszélt események óta. A galaxis forrong. A titokzatos Dooku gróf vezetésével naprendszerek ezrei lépnek ki a Galaktikus Köztársaságból, annak azonban nincs hadserege, a maroknyi Jedi lovag pedig kevés hozzá, hogy fenntartsa a békét és a rendet. Padmé Amidala ellenzi a hadsereg felállítását, de van, aki nem ért egyet békés javaslataival. Megpróbálják megölni, ezért a tanács testőrt rendel mellé: Obi-Wan Kenobi tanítványát, az ifjú Anakin Skywalkert bízzák meg a feladattal. Míg ők a további támadások elől bujkálnak, Obi-Wan a merénylő után nyomoz. Egy távoli bolygón óceánjának mélyén különös titkokra bukkan: egy klóngyárban valami olyasmit termesztenek, amely eldöntheti a közelgő polgárháború kimenetelét.
Anakin, Padmé és Kenobi egy sziklabolygón találkozik újra. Itt gyülekeznek és készülnek a végső összecsapásra a lázadók. Amikor a csata kitör, nemcsak a Jedik és a renegátok állnak szemben egymással, egy új hadsereg katonái is beavatkoznak a küzdelembe.

Nos az előző rész megjelenése után, megjelntek a baljós árnyak (igen-igen mint a film címe), hogy ez az őj trilógia nem lesz oylan jó mint a régi, hiába a sok technikai újítás és a remek színészek. A gnómok..izé klónok támadása ezt próbálja megcáfolni nem sikerül teljes mértékben. Szerintem ne vegye senki se alapul az imdb-s értékeléseket mert vagy túlóznak vagy alulértékelnek. Jelen esteben alul. A legnagyobb probléma a filmmel, hogy két és fél órát szinte csak számítógépes effektusok töltenek ki, ami a mai szuperprodukciók mellett bizony már nem elég. Természetesen nem arról van szó, hogy a SW váljon történetközpontúvá, hiszen nem is emiatt volt sikeres, de ha már a látványra épít, akkor legalább saját ötletekből alkalmazzon. Gyakran van deja vu érzésünk, hiszen sok jelenet lehet ismerős más filmekből. Nem tudom mi volt az oka, hogy az első részben látható hatalmas metropolis-bolygót Szárnyas fejvadász-szerű neonreklámokkal és lila fényekkel tarkított hellyé alakították, ahol az Az ötödik elemhez hasonló száguldozásnak lehetünk szemtanúi. El kell ismerni, rendkívül látványos, és izgalmas helyzet, de az eredetiség hiánya miatt nem érezzük igazán érdekesnek. Sőt, a végső jediharcról nekem a neten terjedő videó jutott eszembe, amiben A rettenthetelen csatajeleneteit dolgozták át fém- helyett lézerkardokkal. Lehet, hogy ők is látták?

A színészek remekül alakítanak, kedvencem Ewan McGregor, mikor Obi-Wan-ként mondogatj a jedi bölcseleteket.  A csajok kedvence típusú Hayden Christensen is jól alakítja az arrogáns bunkóvá fejlódött Anakyn Skywalker szerepét. A haramdik egyben utolsó színészként Samuel L. Jacksont emelném ki aki hozza a formáját és remekül játszik. Kár, hogy keveset szerepel.

A számítógépes trükkök ismét zseniálisak, köszönet érte a rengeteg animátornak, modellezőnek és más szakembernek, vagyis ez sem a rendező érdeme. A csatajelenetek dinamikusak, mozgalmasak, látványosak. A filmbe látványilag nem is lehet igazán belekötni. Talán csak abba a trükkbe, mikor Anakin a mezőn lovagon azon a furcsa állaton (olyan patkánytehén kinézete van), de ez már csak szőrszálhasogatás, elismerem.

C3PO és R2D2 ismét a szokásos Stan és Pan szerepet alakítják, nos meg kell hagyni remekül. Gerorge Lucas az első rész megcáfolásaként bemutatta tud ő rendezni ha kell, de azért még van mit finomítani a következő részre…

Ha estleg van olyan aki még nem látta feltétlen pótólja be mert a következő rész az b@szott jó lett….

By Simma


Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt kedveli: