Szerző: /Simma/ | 2009/08/18

Erőszakik(In Bruges) kritika

Egy újabb angol vígjáték, mely talán kissé elsikadt az amerikia nyálfilmek tengerében, pedig megérdemli a figyelmet.

A töménytelen mennyiségű amerikai tini/romantikus/adamsandleres vígjáték mellett mindig üdítően hat, ha angol humorral találkozhatunk egy filmben. Az In Bruges a (szerencsére) egyre gyakoribb kivételek egyike. A történet pár flashback-től eltekintve végig a belgiumi Bruge-ben játszódik, ami egyeseknek maga a megtestesült tündérmese, másoknak pedig csak egy dög unalmas trágyadomb. A két bérgyilkosnak, Raynek (Colin Farrell) és Kennek (Brendan Gleeson) egy balul elsült munka után itt kell meghúzniuk magukat, amíg főnökük, Harry (Ralph Fiennes) újabb feladatot nem ad nekik. A csendes középkori város azonban sokal több meglepetést tartogat főhőseinknek, mint azt elsőre hitték volna.

Ez az alapsztorija a filmnek, kellően abszurd, kellően izgaémas. Mivel elvárások nélkül néztem meg a filmet, hatalmasat ütött, de sokan mondják, akiknek nagy volt az elvárásuk, úgy már nem üt akkorát, szimplán csak odabasz. Hát igen. A színészek között egyetlenegy amerikait se találunk(talán csak a dagadt turistákat), épp emiatt mindenki hiba nélkül játszotta a szerepét. Ritkán látni ilyet. Semmi fölösleges nyáladzás, semmi fölösleges dolog. Rengeteg szellemes és eredeti szöveggel találkozunk, amit a szereplők teljesen hétköznapian és hitelesen adnak elő. A rengeteg káromkodás egyaránt illik a bérgyilkosokhoz, a jócsajhoz és a törpéhez is. A kitűnően megírt párbeszédek oly mértékben viszik el a filmet, hogy egy percre sem lehet elbambulni a játékidő alatt. A színészek közül, Colin Farrell-t Ralph Fiennest, Brendan Gleesont, lehet igazán kiemelni(alakításaik zseniálisak), de a többieknek sem kell szégykezni. A film végi akció kifejezetten élvezetes, minden szempontból: zene, látvány, színészek, “poénok”. A hangulat a sok poén és helyzetkomikum ellenére a történetben felvetődött eseményeknek köszönhetően drámaiságot is hordoz magában. Persze nem ez lesz a meghatározó, de ennyi kellett a poénkodás ellensúlyaként.

Egy vérbeli, angol és sötét humorral megfűszerezett, vígjátékkal(?) van dolgunk.(kissé besorolhatatlan a film, de talán pont emiatt olyan jó) Újranézés 100%, de nem a közeljővöben. Mondjuk egy év múlva.

A XXI. századi szórakoztatás példafilmjével van dolgunk: itt tart a világ, így gondolkodnak a napjaink fiataljai(én is benne vagyok szóval nyugi), s itt tart a műfaj. Aztán majd meglátjuk, hogy a film mennyire bírja az utódok kihívásait.

10/10

Simma

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: